LuxBasicGarden

“Et lille haveunivers”

Menu
  • Om
  • Køkkenhaven
    • Tomaterne i haven
      • Sådan forspirer du tomater
      • Viden om tomaters vækst
      • Sådan tager du tomatfrø
      • Dværgtomater
        • Dværgtomat “Aztek”
        • Dværgtomat “Banana Legs”
        • Frønørdens Lille Lise
        • Dværgtomat “Venus”
        • Frilands-tomater
          • Busktomat -“Gartenperle”
    • Hestebønner – “Vicia faba”
    • Jordskokker
    • Palmekål – “Brassica oleracea convar. acephala var. sabellica”
    • Rapini
    • Stangbønner
    • Ungarsk græskar
  • Prydhaven
    • Knolde og stauder
      • Akeleje – “aquilegia”
      • Dahlia
        • Mine Dahlia
        • Dahliafrø
        • Sport (mutation)
      • Gladiolus
      • Oliventræ
      • Pæoner
      • Røllike – “Achillea millefolium”
      • Planteliste – Blomster
    • 1- og 2-årige blomster
      • Jomfru i det grønne
      • Valmuer – “Papaver”
      • Ærteblomster – “Lathyrus odoratus”
  • Årets gang
    • Januar
    • Februar
    • Marts
    • April
  • Blog
Menu

Sådan tager du tomatfrø

De fleste tomatsorter er frøægte, og dem kan der tages frø fra som ligner moderplanten. Udover de frøægte findes hybriderne som er krydsninger. Det er dem der købes som F1 sorter, f.eks SunGold.

Fermentering af frø
Der udvælges nogle gode modne tomater fra sorten – gerne lidt overmodne. Tomaterne halveres og frøene skrabes ud med en ske. Læg frøene i et glas, tilsæt lidt vand og lad det stå ved stuetemperatur. Efter ca 5 dage vil der begynde at danne “film” på overfladen af væsken i glasset, og frøenes klistrede lag vil være opløst.

Rør lidt i glasset. Frøene synker til bunds og urenhederne svæver mere rundt i væsken. Hæld så meget vand fra som muligt uden frøene følger med. Hæld nyt vand ved og fortsæt processen med at rører lidt rundt og hæld vand fra. Vandet bliver efter hånden mere og mere klart. Når frøene er helt rene hældes de over i en tæt sigte for at dræne dem for det sidste vand.

Bred frøene ud på en kaffefilter, avis el. lignende materiale hvor de kan tørre. Lad dem tørre i mindst et par uger. Det er vigtigt de er helt tørre inden de pakkes ned.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recent Posts

  • Tomater der revner
  • Busktomat -“Gartenperle”
  • Pæoner
  • Marina Di Chioggia
  • Oliventræ

Recent Comments

Der er ingen kommentarer at vise.

Archives

  • juni 2023
  • april 2023
  • marts 2023
  • februar 2023
  • januar 2023

Categories

  • Blog
  • Dahlia
  • Eksotiske planter
  • Køkkenhaven
  • Prydhaven
Sarah Bernhardt
Sarah Bernhardt
© 2025 LuxBasicGarden | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme