Det er langt fra alle der har et drivhus. Det skal dog ikke afholde en fra at dyrke tomater. Vi har i 18 år dyrket tomater på friland, primært op af husgavl, men også i køkkenhaven. Der kan selvfølgelig altid være vejrforhold der begrænser dyrkningsperioden, men frilandssorterne giver et udemærket udbytte. Vi foretrækker de små tomater som cherry og blomme – men det afholder os ikke fra at prøve nye sorter med større tomater.
Her på matriklen har den foretrukne tomatsort altid været “SunGold, f1”. Oprindelig stammer den fra England, men dyrkes efterhånden rigtig mange steder. Det er en orange cherrytomat med masser af smag og sødme. De fleste frøfirmaer har SunGold. Indeterminant.
En anden tomatsort der klarer sig godt på friland er “Ildi” med små gule lidt blommeformede tomater. De små tomter sidder i buskede klaser. Den er flot i salatskålen, men har knapt så meget smag som SunGold. Den giver et rigt udbytte og klarer sig også godt sidst på sæsonen når det bliver køligere. Indeterminant.
Det første år Gartenperle blev dyrket her var jeg ikke klar over den havde en hængende vækst der egnede sig til ampel. Det var lidt af en udfordring at få bundet den op. Både smag og udbytte er i top. Den giver fine runde røde (nogle synes den går over i pink, men ikke hos mig). Sorten har en lang udbyttesæson og dyrkes hvert år hos os. Den kan købes her. Determinant.
Af de lidt større tomater har vi nogle gange dyrket “Tigarella”, men ofte har vi været skuffet over smagen. Den giver fine tomater, og klarer sig godt på friland – men smagsmæssigt er den ikke den store oplevelse. Mange store frøfirmaer har den i sortimentet, og det er også en flot tomat med sine røde og grønne striber – men jeg er ikke sikker på at vi vil fortsætte med den. Indeterminant
“Banana legs”er er gul aflang blommetomat. Der er ikke meget smag først på sæsonen, og den har knapt så meget smag. Denne tomat dyrkes primært for sine lidt sjove aflange tomater. Hvis man ikke er så glad for tomater med meget syre er det denne man skal vælge. Tomaten stammer oprindelig fra USA og går også under andre navne. Den er købt her. Determinant.
Nye frilandssorter i 2023
I år bliver “Canadian Dwarf” afprøvet i GrowCamp. Hvis vi får gode erfaringer, afprøves den på friland i 2024. Som navnet siger stammer den fra Canada. Den får røde runde tomater. Determinant.
Også “Black Zebra Cherry” bliver i år afprøvet på friland. Den kan købes her. Semideterminant.
I min søgen efter anderledes sorter fald jeg over den ukrainske tomat “Black Icicle”. Den går også under navnene Sosulka Chernaya, Tschornaja Sosulka, Чёрная сосулька. Jeg kunne ikke finde frø og endte med at bestille dem hjem fra Ungarn sammen med nogle dværgtomatsorter. Tomaterne er aflange blomme og farven sort brun. Inderterminant.
Et godt sted at finde anderledes tomatsorter er hos Tomatdatabasen.dk webshop. Her har jeg fundet sorterne “Black Beauty”, “Brandy Sweet Plum”, “Antho Violettrot”, “Atomic Fusion”. De er valgt ud fra deres særprægede farver som sort, pink, violet og multi/stribet. Alle burde kunne klare sig på friland. Indeterminante.
Indeterminant og determinant
De indeterminante sorter er de traditionelle planter, som de fleste kender. De har en hovedstamme, som fortsætter med at vokse sæsonen igennem, indtil planten må give op over for frosten. Indeterminante sorter kan derfor, under de optimale dyrkningsforhold, blive mange meter høje. For at sikre det bedste udbytte, skal de bindes op og nye skud i bladhjørnerne knibes af. Indeterminante sorter kaldes også for ranke-tomater, eller på engelsk: Vine. (Kilde: Tomatdatabasen.dk)
Busk-, potte- eller flerstammede tomatsorter er genetisk programmeret til at standse længdevæksten og modne frugterne, så snart de har nået et bestemt antal klaser (»determinate« sorter). Dette antal varierer fra sort til sort. Topskuddet får besked om at blive blomst, og så er det slut med længdevækst og nye blomsterklaser. Dette sker også på sideskuddene. Det er derfor man ikke må knibe denne type tomat – eller allerhøjst kun studse den lidt – for ellers vil man fjerne de fleste af blomsterklaserne.
Disse determinate tomatsorter giver en kortere, men mere busket plante, der modner frugterne i løbet af kort tid. Det er også derfor, at planterne hurtigere bliver gamle og triste at se på. (Kilde: Havenyt.dk)