Fakta
Spiringstemperatur: 21-27 grader
Spiringsperiode: fra 1 uge optil 1 måned alt efter sort
Optimal væksttemperatur: 18-24 grader
Vækstformer
Dværg (og Bonsai) er nævnt her som vækstfor selvom det blot er ud fra højden tomaterne kategoriseres som dværg, Man kan godt have en dværg vækst og være en af de øvrige væksttyper.
Dværgplanter udvikler sig meget kompakt, og vokser langsomt. De opnår en max højde 25 – 50 cm. Som små planter kan de kendes ved at have en tykkere stamme i forhold til indeterminante og determinante sorter i samme høje. Den langsomme vækst fortsætter, hvilket gør dem ideelle til at dyrke i potter og små krukker. Eksempler på Dværgsorter: Venus, Aztek, Bomsai, Lille lise.
Nu kommer det lidt tricky: Der eksisterer dværgtyper af både indeterminante og determinante væksttyper, hvor sidstnævnte kun sætter frugt til én høst. På grund af planternes lille størrelse, opnås et mindre udbytte i forhold til de normale planter, til gengæld siges det, at tomaterne er mere smagsfulde i forhold til tomater fra determinante planter. Så det er plantens struktur der afgør hvordan vækstformen kategoriseres.
Semideterminante
De semideterminante sorter er der lidt mere besværlige at beskrive da der findes forskellige udgaver. Nogle steder beskrives det, at semideterminante planter stopper væksten senere end den determinante, og dermed bliver større end den determinante. Andre steder beskrives det, at den semideterminante plante udvikler nye klaser efter første høst, således at man kan høste to gange fra den. En ting er dog fælles Semideterminante planter stopper væksten når en bestemt højde nås (1-2 meter), hvorfor de ikke skal knibes, men have lov til at udvikle alle sine sideskud. Derved sikres den størst mulige høst. Pga. højden er det en god idé at støtte dem med en pind. Denne vækstsort sætter blomster ved hvert 2. eller hver 3. blad. (indeterminate blomstrer efter hver 3.-4. blad).
Determinante (max højde 120-130 cm)
I daglig tale kaldes de busktomater eller ampel tomater – og de er mere kompakte i deres vækst end de indeterminante (se beskrivelse længere nede). De vokser til sluthøjden, som ofte under 120 cm. Blomsterne er i klaser med 3-6 tomater i hver. Efter blomstersætning holder planten op med at vokse i højden, Sideskud skal IKKE knibes af denne type tomater, da sideskuddene vil få nye klaser Planten fortsætter med at lave sideskud med blomster på til den har 8-9 stammer med blomster på, derefter begynder alle tomaterne at modnes. Mange determinate sorter trives på friland. NB: En dværg sort kan sagtens have en determinant vækstform. Eksempler på determinante sorter: Gartenperle, Banana legs
Indeterminante
Denne væksttype er nok den vi kender bedst: det er de traditionelle planter med en hovedstamme, som fortsætter med at vokse sæsonen igennem, indtil planten må give op over for frosten. Indeterminante sorter kan derfor, under de optimale dyrkningsforhold, blive mange meter høje. For at sikre det bedste udbytte, skal de bindes op og nye skud i bladhjørnerne knibes af. En tomatplante med indeterminant vækstmønster vil sætte blomster efter hver 3.-4. blad. Blomsterne sidder i klaser eller ranker. De indeterminante sorter sætter tomater i ranker med 7-14 blomster. Normalt modnes tomaterne midt i sæsonen eller sent. Disse sorter egner sig godt til drivhus. Eksempler: Sungold, Tigerella, Ildi, Black Icicle
Udover vækstformer tales der ofte om bladtyper:
Almindelige blade: De fleste tomatsorter. Bladene er savtakkede
Kartoffelblade: Disse blade ligner dem man ser på en kartoffelplante
To-farvede blade: Disse blade har form som de almindelige tomatblade, men er tofarvede.