Tomater er nogle forunderlige planter. Selvom vi sår tomater af gamle sorter, har de stadig udviklet sig en del fra den oprindelige plante som groede på de vestlige kystsletter fra Ecuador til Nordchile. Den kræver varme, næring og fugtighed for at udvikle sig.
Hvornår skal jeg så?
Tidspunktet for at så kommer i hån grad an på lys. En tomatplante er lyskrævende og bør have 10-11 times dagslys for at udvikle sig rigtig. Det har også betydning for hvornår den sætter de første blomster. Ved brug af vækstlys kan man starte tidligt. Vær opmærksom på at planterne ikke bør have mere end 14 timer, da der ikke er nogen effekt af de ekstra timer. Der skal også være mørke for planternes fotosyntese
Dette er min egen plan for at så med vækstlys. Når planterne er kommet op af jorden får de ca 12-14 timers lys dagligt:
- Mikro/dværgtomater: medio januar,
- Determinate: medio februar
- Inderterminante: medio marts og frem.
Det er ikke nødvendigt med vækstlys fra starten af april – Nogle vil måske sige før, men fotosyntesen er vigtig for tomaternes vækst.
Spiring
Der er 2 nyttige metoder når dine frø skal spire. Den ene er den traditionelle hvor du sår 1-2 frø i en lille potte med så- og priklejord. Den anden som jeg også benytter – og den er god hvis man er i tvivl om spireevnen, eller vil undgå spild – er spiremetoden. Det er meget lig den metode der benyttes til spireprøve. Store vatrondeller vædes og frøene lægges på uden at røre hinanden. De dækkes med et tyndt lag køkkenrulle. Et låg fra stor joughurtbæger e.lign kan bruges som lille bakke. Fugten bevares ved at lægge den i en plastik- el zippose. Frøene spiringstemperaturen er mellem 21 og 27 grader. Efter nogle dage begynder du at kigge til dem dagligt. Det er ikke sikkert de spirer samtidigt. Så snart der ses en lille hvid spirer lægges frøet i en lille potte med så- og priklejord. Frøet dækkes kun ganske let med jord,og jorden skal holdes fugtig men ikke våd.
Lidt om så- og priklejord
Som andre planter der skal forspires har tomatplanter brug for et vækstmedium med lavt næringsindhold. I den første leveperiode fra frø og indtil de plantes om anden gang, har de brug for et vækstmedium der har et lavt næringsindhold, og med en pH værdi mellem ca. 6-7. Det er derfor en rigtig god ide at sammenligne pH- værdi og evt indholdsstoffer – før man køber så – og priklejord.
Denne så – og priklejord fra Pindstrup vil være helt fin til tomater. Der kan evt. blandes lidt perlite i for at gøre den lettere og luftigere. Og endnu engang: at jorden skal være fugtig – ikke våd. Så-og Priklejord bør bruges så længe planterne er små. Hvis de ompottes, men ikke har mange bladsæt, er det denne jord. Ellers kan rødderne blive svedet og væksten bliver dårligere. Det ses tydeligt på bladenes farve og plantes vækst hvis den mistrives.
Prikle og plante….
Der er forskellige måder at håndtere sine små planter på. Det vigtigste er, at søge for de får lys og næring til at gro. Så snart potten bliver for trang skal planten pottes om. Nogle gør det 2 gange inden udplantning på det blivende sted andre 3. Som lillefingerregel skal tomatplanter først have almindelige plante jord efter 4-5 bladsæt, medmindre planten har er et godt rodsystem.
Hærdning
Når vejret tillader det, og når planterne når en hvis størrelse bør de forberedes på udelivet. Det idelle er et drivhus, men har man ikke det er der andre muligheder. Her kommer de ud nogle timer i GrovCamp når vejret er til det. I April når temperaturen er over 10 grader kommer de ud og vender sig til sollyset. Pas på med solen for lang tid kan nemt svede bladene. Max 30 minutter i starten.
Trivsel
For at planten kan trives skal den have lys, næring og fugt – men hvor meget? En tomatplante der mangler lys bliver ranglet og sætter sine tomatblomster senere. Søg for rigelig med lys enten med vækstlys eller i vinduer med gode lysindfald.
Tomatplanten får gullige blade. Det skydes som regel at den mangler gødning. Dog ikke hvis det blot drejer som de nederste blade, de klippes blot af – det vil komme i løbet at sæsonen. Brug er god drivhusgødning, f.eks den nye og forbedrede drivhusgødning fra Ecostyle. Har planten fået gule blade så brug en lidt mildere opløsning ved hver vanding et par dage, og følg derefter vejledningen.
Tomatplanten stamme og blade får lilla skær. Skyldes oftest for meget vand. Jorden skal være let fugtig – aldrig våd og glinsende. Hvis vandingen er svær at styre så bland det nederste af joden med perlite ved ompotning. Planterne kan med fordelt stå på en vandingsmåtte og vandes nedefra.
Toppen visner og bladene krøller. Gødningen indeholder clopyralid. Forgiftningen sætter planten helt i stå og ofte er den ikke til at redde.
Små fluer i planterne han være trips eller sørgemyg. Er der kun ganske få kan gule klisterplader benyttes. Sørgemyggens larver kan ødelægge rødderne på små tomatplanter, så hold godt øje med antallet. Det bedste er at vande med nematoder, med f.eks Entonem.