Efter min mening er Gladiolus en lidt overset plante i Danmark. Som art er den mest udbredt i det sydlige Afrika, og er forholdsvis nem at dyrke på lige fod med f.eks dahlia. At holde planten kræver nemlig at du kan holde knolden frostfrit. Du kan læse mere om gladiolus herunder.
Er det et løg eller knold?
Ofte bliver gladiolus beskrevet som både et løg og en knold. Det korrekte (iflg Havens ABC og Wikipedia) skulle være en knold – den betegnelse holder jeg mig til.
Pleje: Gladiolus kan som udgangspunkt ikke overvintre på friland under vore klimaforhold. Det er derfor nødvendigt at tage knoldene op hvert efterår og lægge dem igen om foråret. Man får mest ud af gladiolus ved at forspire dem indendørs og plante dem ud når frosten er ovre. Lægges de direkte på friland, bør det ikke ske før midt i maj, når der ikke længere er risiko for nattefrost. Små knolde kan lægges i en 10 cm’s dybde og større knolde skal helst ned i 15-20 cm’s dybde, da planterne ellers let vælter. Man kan også stikke en pind i jorden til opbinding samtidig med udplantningen, og den kan godt være ganske kort over jorden, da det i reglen ikke er stilken, der knækker, men hele planten, der vælter. Gladiolus kræver fuld sol og læ. De foretrækker en veldrænet og helst godt gennemarbejdet jord, der enten må være meget næringsrig eller må tilføres rigelig med blandingsgødning. I vækstperioden kræver de rigelig med vanding.
Når den første nattefrost har svedet bladene, graver man straks planterne op og binder dem sammen i små bundter, som hænges til tørre på et lunt sted med god udluftning. Det er vigtigt for holdbarheden, at knoldene tørrer hurtigt. De professionelle gladiolus-dyrkere anbringer således ofte knoldene ved ca. 32°C i den første 10 dage efter opgravningen. Når blade og stængler er helt visne, fjernes de fra knoldene, som derefter opbevares vinteren over på et tørt, frostfrit og helst køligt sted. De småknolde, der er dannet ved rodkagen på den gamle knold, kan bruges til opformering, men i så fald må de ikke tørre for meget ud i løbet af vinteren. Derfor er det bedst at opbevare dem køligt, men frostfrit i let fugtigt sand, der er tilsat et afsvampningsmiddel. Jeg har også have overvintret mine frostfrit i den krukke de stod i, hvorefter jeg om foråret trimme knoldene og lagde dem i ny jord.
Formering: Når knoldene optages om efteråret, vil der være dannet en mængde ærtstore, nye småknolde omkring de gamle; har man energi til det, bør man næste forår udplante disse småknolde i en bænk i ukrudtsfri jord og passe dem godt med vand og gødning; så vil man i løbet af to år have blomsterdygtige knolde til afløsning af de gamle. Det kan ikke undgås, at gladiolusknoldene i løbet af nogle år går stærkt tilbage og til sidst dør helt væk. I nogle tilfælde kan der i øvrigt også ske en usædvanlig degeneration, idet blomsterne kan miste deres oprindelige farve og i stedet blive hvide eller gullige. En anden måde at fomere knoldene på er at skære knolden midt over med en ren skarp kniv. Snit fladen skal tørre lidt ind inden knolden lægges, Den kan evt behandles med svampemiddel eller dyppes i kanel. Herefter plantes knolden som normalt.
Sygdomme og skadedyr: De fleste almindelige havedyrker har som regel ikke besvær med at holde sine gladiolus fri for sygdomme. Knoldene kan blive angrebet af tørforrådnelse (Sclerotinia gladioli): der viser sig som små sorte pletter, eller
knoldforrådnelse (Fusarium oxysporum), der viser sig som rådne pletter, man bør kassere de angrebne knolde og eventuelt give de øvrige en varmtvandsbehandling, dvs. nedsænke dem i 55-57°C varmt vand i 1/2 time.
I fugtige somre (dem har vi ind i mellem i Danmark) kan gladiolus blive angrebet af gråskimmel (Botrytis gladioli), hvorved der fremkommer pletter af en grå, lådden skimmel på bladene og ofte rådpletter i blomsterne. Man bekæmper dette ved sprøjtning med maneb-, thiram- eller zineb-midler.
Bliver blade og blomster i løbet af sommeren lyst eller mørkt stribede, er de sandsynligvis blevet angrebet af gladiolus-mosaiksyge, og man bør kassere hele planten – dvs. anbringe den i skraldespanden og ikke i kompostbunken. Fremkommer der sølvskinnende pletter på bladene og misdannes blade, knopper og blomster, er planterne formentlig angrebet af thrips (Taeniothrips simplex), som kan bekæmpes ved gentagne sprøjtninger med et malathion-middel.
Du kan se hvilke sorter jeg har på plantelisten.