Vores køkkenhave består af 4 rektangulære bede med flisegange imellem. Bedene bruges både til faste bærbuske og til diverse afgrøder. Vi kører ikke efter et totalt selvforsyningsprincip – det er der for lidt plads til selvom køkkenhaven er stor. Vi har nogle helt fast afgrøder som vi har dyrket ”altid”, som f.eks. løg og kartofler. Bønner har vi også dyrket i mange år, men er gået fra buskbønner til Stangbønner som giver et højt udbytte og længere sæson. Hele tiden justerer vi sortimentet til, alt efter vores forbrug og succes.
Bedene indeholder også, en growcamp 120*120 cm til forspiring, tidlig dyrkning og dværgtomater/agurk. Jord, vinstokke, ribsbuske, solbærbusk, hindbærbuske og krydderurtebed. Området med køkkenhaven er omkranset af 7 æbletræer, der sørger for at vi har en lang æblesæson, og et lille ”Skyggebed” bed med rabarber og ramsløg. Og sluttelig har vi også en enkelt amerikansk blåbær.
Bed 1: GrowCamp 120*120 cm (lille drivhus), jordbær, hvidløg sat i efteråret 2022 og Persille. Der bliver sået purløg i foråret 2023 og en række hestebønner
Bed 2: Kartofler i 2023 (Der 4 års veksel mellem bedene) og en rest 3 årige jordbærplanter
Bed 3: Her står en række vinstokke (Don Muscat) og palmekål fra sidste år. Palmekål skal vi have igen i 2023 – den er supernem at dyrke. I bedet skal der i 2023 stå squash, stangbønner og rødbeder i forskellige farver.
Bed 4: Bedet er lidt større end de øvrige. Der står fast en række efterårshindbær, 2 ribsbuske, en solbær og en palleramme med krydderurter. I 2023 skal der også være løg, hestebønner, bladbeder og palmekål.
Udover disse bede har jeg endnu en lille Growcamp på vores terrasse 120*60 cm. ( i den dyrkes der tidlige salater og dværgtomater) og så har vi to kapilærkasser med frilandstomater. Her skal også lige nævnes at vi har yderligere et æble -og blommetræ samt 2 kirsebærtræer som står andre steder i haven.
Vores 120*120 Growcamp.
Vi starter altid sæsonen med radiser, pak choy , tidligere salater, ærtespirer og spinat, men tomat og agurk forspires indenfor. På varme dage sættes de forspirede planter ud til afhærdning på plantebakke øverst. Salat, ærte- og spinatfrø køber jeg som regel i diverse supermarkeder når jeg ser dem, da jeg ikke går så meget op i specifikke sorter.
Tomatsorter er en anden sag. Pga af højden i min growcamp holder jeg mig primært til dværgsorter – ellers vokser de nærmest ud af overdækningen. I 2023 skal jeg have ”Venus” og ”Aztek” (som som er virkelig lave og blev afprøvet sidste år). ”Banana legs” bliver højere med den er ny i år – og så har jeg bestilt en sort hjem fra Ungarn (mere om den senere)
De fleste chili dyrkes på friland op ad husmuren – Det er min mands projekt. De få planter jeg har er forholdsvis milde sorter: ”Biquinho” og ”Bishops Crown” – I år nøjes jeg nok kun med en af hver.
Hvert år gemmer jeg stangbønner til året efter. Det er muligt at den ”frensh violet” jeg startede ud med har fået krydset sig lidt med de øvrige sorter jeg har haft afprøvet. Faktum er at vi får et ganske stort udbytte på begrænset plads – i en lang vækstperiode. Vi kommer ikke til at dyrke buskbønner igen. I år har jeg lovet mig selv at gemme er par hvidløg af de to sorter vi har – Der er her mange penge at spare ved at gemme…
Der hvor der er plads eller bare pletter dyrkes periodisk blomster som ”morgenfrue”, ”kornblomster” eller ”jomfru i det grønne”.