Pæoner er en af mine ynglingsblomster, så det er en skam at blomstringstiden er forholdsvis kort. Min første pæon var Sarah Bernhardt som stadig er ganske populær blandt mange, med sine fyldige blomst og sart Rosa farve. Blomsterne er store og tunge så den kræver støtte. Jeg har prøvet at komme ud efter et regnskyl hvor alle blomster lå ned.
Pæoner købes oftes i foråret i potter eller i efteråret som barrodsplanter. For at planterne er levedygtige nok er det vigtigt der er mindst 3 skud på roden – ellers kommer de ikke rigtig i gang. Man kan faktisk frøformere pæoner, men det er en meget langsommelig proces. Det kan tage mellem 5 og 10 år før den kommer i blomst.
En pæon må ikke plantes dybt, max 3 cm jord over rodstænglen – ellers vil den ikke blomstre. Det er en af de planter der også klarer sommerens tørke godt, for når den først har blomstret er den ganske nøjsom resten af året. Snegle og rådyr er i øvrigt ikke så glade for pæoner…
I marts, kan gødskning starte hvor planterne begynder at kunne optage næringsstofferne. Læg et lag kompost på 2 cm ud over jorden – undtagen helt tæt på planterne – eller brug en helårsgødning og i så fald gerne én med et lavt kvælstofindhold (N). Jeg bruger cacaoflis i mine bede mellem planterne, det fungerer også godt.
Du kan se de sorter jeg har i haven i “Plantelisten – Blomster”
Vil du vide mere om pæoner så besøg Dansk Pæon Selskab