Røllike er en gammel lægeplante, og jeg må indrømme at jeg ikke altid har været fan af den. Da jeg var barn, havde min mor den i staudebedet i haven – og jeg synes den var dødkedelig både i farver og struktur.
Egentlig havde jeg glemt alt om planten indtil jeg så alle de farver man nu kunne få i frøhandlen. Og hold da fast der er sket noget. Blomsterne findes i et væld af farver fra hvid over i sart gul og lyserøde, til pink og lilla over i rød.
Røllike er en flerårig staude der tilhører kurvblomstfamilien. Der er 45 staudeagtige arter i hele røllikefamilien, men her skrives kun om millefolium. Den har stivestilke, opret vækst og en skarp duft. Den er forædlet en del og den forædlede udgave er ikke altid så hårdfør som den oprindelige plante. Højden på røllike kan variere en del fra de så stenbedsplanter til de store sommerblomster.
Forspiring: Ved brugt af vækstlys kan forspiring startes i marts, eller uden vækstlys i februar. I starten gror de langsomt. I en plantebakke drysses de bittefrø ud oven på fugtig jord. Bakken skal placeres lyst og jorden skal holdes fugtig (ikke våd). Efter få dage vil der komme små spirer.
Udplantning: Røllike kan trives de fleste steder, også i mindre god jord og tør jord. Plant den ud når der ikke længere af frist så de nye blade ikke bliver svedet af frost. Vand indtil planten har etableret sig – derefter klarer den sig ganske godt.
Fra omkring juli kan du første år nyde de små blomster, de følgende år blomster den fra maj til august. Røllike fylder godt i buketter, og smider velvilligt sine frø, så der dukker sikket nye planter op rundt omkring området du har planter røllike i.
Bonus info: Snegle kan ikke lide røllike, så hvis du har mange af snegle i haven er røllike et oplagt valg.
Røllike egner sig til tørring